Monday, September 7, 2009

PANTAI JERAM, KUALA SELANGOR




7.9.09,hari isnin..aku and Tasha berbuka puasa di Aroma Ikan Bakar,Pantai jeram,Kuala Selangor.kami berdua pergi ke sana dengan menaiki kereta satria kuning milik kawan kpd kwn Tasha..Adif.Suasana yg agak menenangkan hati kerana restoren makanan laut tersebut berhadapan dengan pantai dan menu yg disediakan agak menarik..Kami memesan masakan panas ikan siakap masak 3rasa,sotong celup tepung,kerang bakar,telur dadar,tomyam campur,kailan ikan masin,jus mangga dan tembikai laici..sebelum menunggu waktu berbuka aku,tasha,ayien n adif berjalan-jalan la kat tepi pantai tu...apa lagi..kalau da berjalan tu x sah la kalau x bergambar..

Hampir berbuka puasa,kami pun duduk lah di meja yg dah kami reserved awal2..ramai org berbuka puasa kt situ,dr yg baby smp la yg dah tua.dr yg berkapel smp la yg dah berkeluarga..azan berkumandang kami pun makan,doa berbuka puasa di baca oleh ayien.urm..masakan dia boleh la..x la sedap sgt..kailan ikan masin dy x masin n x rase pun ikan masin,ikan siakap tu x rasa pun 3rasa n tomyam tu x byk isi n x kaw!ape pun lapa pny pasal,bedal je la...hehehe.erxx!kenyang nyew....hehehe.harga semua RM84 n berapa sen ntah..semua tu di belanja oleh ayien.tengz ayien n adif..len kali belanja lagi ye..hehehe.

Sunday, August 23, 2009

SUARA HATI SEORANG PENULIS..SHADA.

Aku suka menulis
Mencari ilham Menghasilkan puisi
dan Bermadah pujangga..
Aku suka menulis
Sajak cinta dan sayang
sepasang kekasih bak Mumtaz dan Shah Jahan..
Aku suka menulis
Luahan hati dan rindu sepasang kekasih
bagai Uda dan Dara..
Aku suka menulis
walau tak sehebat mana
dan hanya suka-suka
tapi aku tetap bangga menjadi seorang penulis.

Tuesday, August 11, 2009

kehidupan dan kematian.....



Kehidupan dan kematian
Ya Allah, takutnya aku untuk meneruskan kehidupan yang akan datang…moga semua baik-baik dan aku kuat dalam mengharungi pelbagai cabaran dan dugaan yg mendatang.kehidupan ini terlalu singkat buat kita, sebab bile2 mase je nyawa kita boleh di ambil oleh maha pencipta..kita sebagai hamba kat dunia ni kena la selalu ingat akan kematian . Kita tidak selalu bernasib baik. Cuba bayangkan kalau kita meninggal dalam keadaan yg tak sempat bertaubat? Nau’zubillah..jauhkanlah semua tu..sepanjang shada cuti ny, shada byk melihat,membaca dan mendengar mengenai kematian..macam mana caranya malaikat izrail itu mencabut nyawa manusia..pada jumaat yg lepas 7.ogos.09, mase tu bdk2 sek baru balik dr sek, tiba2 shada dgr bny ambulans, tersentap jantung shada, ada xcident ke??.ptg tu, lpas mak balik bace yassin umah jiran,aku nak keluar jalan2 dengan fendi,tibe2 mak aku ckp "awak nak ke kaluar ke?aku pun jwb la,’a,ah..nak g umah fendi jp’..mak aku pun ckp, x taw ke td tengahari budak2 balik sekolah ade xcdent dkt simpang luwa tu? Abangnye meninggal kakinye tercabut, adiknye 50/50 kaki hancur.. Ya Allah, buntang mate aku dgr cte mak aku, kaki tercabut?..pas dgr cte tu, aku x jd la kuwa, tkut la jgk ape2 jd.

Malam tu aku teringat cerita kawan aku pasal arwah kawan dy, meninggal xcident dgn pakwe die, dua-dua mabuk, pas clubbing kowt.. Ya Allah, meninggal dalam keadaan macam tu, sedihnye..sehari selepas kejadian xcident tu, ade sorang lagi telah kembali ke rahmatullah, mak cik ny mak aku baru tego ary khamis ary tu 6.ogos.09, dia pergi pekan sari awal betul..aku ngan mak tengah siram bunga kt laman rumah. n x sangka plak hari sabtu 8.ogos.09 mak cik tu meninggal, tp…mak aku cte mak cik tu meninggal dalam keadaan yg baik n tenang sangat, mak cik tu meninggal mase tgh bace yassin kt rumah kawan dia..moga mak cik tu di tempatkan di kalangan umat yg solehah..

Tulah, kalau kita bercerita pasal kehidupan dan kematian itu, memang tiada yg mustahil, kalau Tuhan nak cabut nyawa kita bile2 mase pun dia boleh ambil.ade orang yg meninggal dalam keadaan yg senang sekali, ade yg meninggal dalam keadaan yg amat menyakitkan dan ade juga yg Tuhan turunkan ujian dengan pelbagai penyakit yg amat dasyat…sebab itulah, solat itu wajib, kita tak tahu bile mase nyawa kita kan di tarik, kalau kita solat setiap kali waktu solat paling kurang kalau Tuhan nak tarik nyawa kita lepas tu kita dah sempat mengucap kalimah Syahadah pada tahyat terakhir solat kita, kita da sempat memohon ampun dosa2 kita pada Dia..Ya Allah, kau cucurilah rahmat ke atas roh-roh hambamu yg telah meninggal dunia. Kawan-kawan, shada harap, kita sama2 akan fikirkan apa yg terbaik untuk hidup dan mati kita…

p/s: kawan shada sorg daa pergi mengahadap illahi...moge dy tenang di sana..

Di mana hala tuju hidup kita?


Aku byk melihat kehidupan org, kdg2 terdetik di hati, adakah su
-->
Aku byk melihat kehidupan org, kdg2 terdetik di hati, adakah suatu hari nanti aku akan jadi seperti mereka?apa yg aku maksudkan ialah kehidupan kita yg akan datang. Aku melihat ade org bercinta dgn bahagianya hingga ke jinjang pelamin,dapat capai cita2 dan impian dan mereka kekal ke akhir hayat,org bercinta bertahun lamenye tp akhirnya putus di tengah jalan, org yg bercinta n berkahwin awal tanpa mencapai apa2 impian n kejayaan dalam hidup mereka, orang yg sudah berkahwin tetapi akhirnya bercerai-berai, n org yg x kahwin2 kerana mengejar cita-cita dan impian mereka untuk berjaya n x jumpa calon yg sesuai utk hidup mereka..

Apa yg tertulis di atas mungkin suatu hari nanti kita same2 tergolong dalam golongan di atas.aku lihat kwn2 aku ramai da kawin awal, mcm mane kehidupan dorg?tanpa pendidikan yg tinggi, tanpa kerja yg bagus, dgn umur yg masih muda harus memikul tanggungjawab sebagai seorg isteri dan juga ibu..tidak terfikirkah mereka seandainya suatu hari nanti suami mereka meninggalkan mereka?samada bercerai @ meninggal dunia.kepada siapa mereka mahu bergantung hidup? Ikutkan hati tanpa Berfikir menggunakan akal yg rasional, aku sendiri pun nk kawin awal, mungkin x tahan dgn nafsu @ mungkin x sanggup lg berjauhan dgn si dia.

Ada dua kemungkinan dalam hidup , samada pertama,aku berkemungkinan kawin awal @ dan yg kedua berkemungkinan kawin lmbat.tp..kebarangkalian aku tergolong yg kedua.ialah ujung tahun 2010 aku baru hbs diploma,n then 2011 aku praktikum waktu tu umur aku dah 22thn.Insya Allah dalam tahun 2011 jgk aku sambung degree mungkin dalam 3@4tahun,klu cm tu aku hbs blaja umu 26tahun..tak kire kerja plak,ntah bape lame,argh!!lepas tu x taw plak bertahan @ tidak cinta aku dgn dia.. di tambah plak aku jenis da mls nk kenal2 dgn org,mls da nk mula bercinta dgn org. adoyai, bile di fikir2,mmg serabot..aku harap Tuhan luruskan dan permudahkan jalan hidup aku, supaya aku dpat menjadi pendidik dan sorg isteri kepada mOhd Ziqrullah….apa pun dlm hidup ny, kita cume merancang,tetapi Tuhan yg menentukan segalanya, x semestinya apa yg kita rancang akan jd ikut segala perancangan.awal @ lambat berkahwin, berjaya @ tidak dlm hidup segalanya telah tertulis, cume kita sebagai manusia perlu beriktiar dan bertawakal supaya jdkan hidup kita menjadi yg lebih baik dan sempurna…

p/s: ikhtiar,tawakkal dan berdoa pdNYA..

Monday, July 13, 2009

Seorang Sahabat Bagi saya ialah ...

KAWAN KAU DI HATI,SAHABAT KAU TEMAN SEJATI,TANPAMU SIAPA AKU DISINI DAN TAK MUNGKIN KU BLH BERDIRI DGN KAKI SENDIRI

-->
Ini ruzlaikha a.k.a kaka..dia ny kwn baik aku mase kat IKIP.kami buat jahat n buat baik same-same..kami susah dan senang same-same, wat pahala n dose same2 n sampai la kami kene tendang IKIP same2. Rindoo sgt2 kt kaka…pas kami same2 kne tendang IKIP atas kesalahan yg kami lakukan bersama, kami da berjauhan n jarang jumpa,but msh berhubung. Skrg kami dab wk haluan msg2 n da berubah..kami harap, kami akan jadi pelajar yg berdisiplin dan cemerlang,walaupun kami ade sejarah dlm hidup kami dulu.~~~.

-->
-->
Ini alang a.k.a dila n naz..dorg pun kamcing aku kt IKIP dlu, sekepala ngan aku. Kt fashion kitorg je la yg byk wt mslh..alang kene kick IKIP awal dr aku ngan kaka. Pas alang kne tendang tinggal la aku,kaka n naz..pas tu, pas aku ngn kaka kene tending, tinggal la naz sorg..pas kitorg bertiga da xde,naz kwn ngn bdk2 skema kt kelas tuh..hee~~~.baik la konon! Skrg alang da krj,naz plak da ade kedai sendiri…

ok2!
-->
Ini plak aku,kaka n wani. Ini zaman dahulu kala. Kat IKIP dlu aku ny gewdixz n suke cri perhatian. Ny pict time larian merdeka07 kt kuantan. Da lame da berlalu…akupn lost contect ngn wani.

-->
Ini ar kami..kami kawan baik.kami susah,senang,menangis,ketawa,buat dose,pahala same-same. Kami nakal,tp..tak jahat.kami cume buat hal kami je..tp..kami terpisah sebab kesalahan yg kami lakukan..ape pun kami tetap ‘sahabat’ sampai ble2…setakat ny sy x jumpa lg kwn yg same seperti mereka…boleh ar ckp..mereka ‘dua antara berjuta’..hahaah.



-->Ini plak fendi..pict ny amik time kitowg tgh serabai.hehehe.fendy ny pon kwn baik aku..dia satu tempat dgn aku.kami sekolah tadika n sekolah rendah same2.bile naik sekolah menengah aku sekolah luar..so x same sek dgn dia da.Sekarang kami satu UNiSEL.fendi ny lawak orgnye,baik,n dia x mcm laki lain yg suke amik kesempatan pd pempuan.sbb tu aku suka n syg dgn dy…bile kami balik kg,tiap ptg mst kami kuwa jln2..hee~~~Fendy

-->
Ini la SAHABAT DUNIA AND AKHIRAT aku.name dy NURUL EDAYU BINTI RASHID.kami kwn dr sek tadika,sek rendah..tp,naik sek menengah kami berpisah cz aku sek luwa.ayu aku katekan seorang kwn yg sgt memahami dan selalu bg nasihat pd aku.dy seorg yg kuat semangat dan x mudah berputus asa.kawan yg betu-betul baik.nak di katekan semua rahsia aku ada pd dia.dia pernah tlg ak waktu ak dlm keadaan yg terlalu terdesak dan terlalu inginkan pertolongan,walaupun dy tahu dy tlg ak tu cume akan datangkan risiko pd dy..aku kagum ada kwn sprt dia..skrg dia pelajar IJAZAH JURUSAN PENTADBIRAN AWAM di UUM,SINTOK KEDAH..aku harap kita akan same2 berjaya….aminn.


-->
Ini plak syida ngan tasha,dorg classmate aku merangkap kwn yg paling kamcing kt unisel. Klu xde dorang,mati kutu kowt aku kt dlm kelas.memandangkan dorg je sekepala ngan aku, aku pun bkn bole sgt masuk ngan bdk2 kelas..silap2,klu dorg x g kelas,aku pun mls g kelas…hahahaha….yg pakai baju merah tu syida si mek kelantan,dy dok kt pasir mas.yang pakai selendang tu tasha,dy dok rawang tp ade jgk la bau2 bacang dgn kelantan,bile mereka sudah ckp kelantan,aku ny la yg tecongok dgr cm owg dungu..huhuhuhu..pepon..aku da pandai gak ar sket2 ckp kelantan..hihihi.tp,x taw betol ke salah....syida ajar aku kecek kelate ea!!derah ket!!

serabai kan???hehehe.aku kenalkan yg ujung belah kiri tu syidah,aku,leyo n anna.ny pict kitorang waktu mule2 masuk unisel,tome orentasi.masing-masing muka penat..dorang housemete aku dr sem1 smp la skrg..aku hepi dgn dorg,dorg lawak n gile2!terutama anna si kacamata yg sweet sgt!si leyo gedix yg suke menyakat aku n byk ajar aku pasal laptop n si syida sengal yg suke sakitkan aty aku n kacau aku,..hihihik!senang cte korg mmg kwn da best la!!!

pada zack,aku mintak maaf x letak pict ko,aku ingat nk letak pict ko ngan nisa,tp..x bole upload..mate pon da agak ngantok,ye la memandangkan jam pon aku tgk da kol 0443a.m..hehehe,lain siri aku letak pict ko eh..newey nk ckp ko kawan yg baik sgt2!cume very sensitif..jgn gadoh2 n nangis2 da pasal daus ea....heee~~~~~~~~~~~~~chill...

bagi saya seorang sahabat ialah:
  1. tidak merahsiakan apa-apa dari kita..berkongsi cerita suka dan suka..susah dan senang
  2. seorang yang sentiasa menyokong sahabatnya dari segi apapun..
  3. tidak mempunyai sifat cemburu atau dengki walaupun sahabatnya lebih darinya.
  4. sentiasa menasihati dan memberi dorongan antara satu sama lain
  5. seorang yang menjaga rahsia dan aib sahabatnya..tidak mengata belakang like back stabber!
  6. seorang yang sekepala..n boleh go on dengan apa keadaan sekalipun sporting dan gila-gila..
  7. sanggup makan sepinggan,tidur sebantal,berkongsi bahu bila menangis dan sudi menjadi pendengar dan penasihat yg setia tanpa keluhan dan alasan




p/s: sedey sebab,arwah syida(pakai baju kurung merah,paki spek mata) dah meninggal..kanser limfoma..moge rohnye di tempatkan kalangan orang beriman..aminn (edit,4/11/10)


Sunday, July 12, 2009

Digi

video

-->
Diz is da half of assignment b.i yg kitorg kene wat.amanah dan arahan daripada lecturer b.i kitorang Miss Rina.Ikut la kreativiti n tahap sporting group masing2 tuk hasilkan commercial break yg blh menarik perhatian org.Actually video ny ok,tp…disebabkan commercial break kitorang ny rakam kt dalam handfon so video ny x bole masuk dalam movie maker,kitorang terpakse la convert kn video ny..after convert ar video ny jadi lintang pukang cm ny.nak pecah perot kitorang tengok.
Bile time present assignment ny,satu kelas gelak.beside commercial break kitorg kne buat dua program t.v,satu record n satu lg live kt dlm kelas n satu lagi live commercial break kt dlm kelas.mmg byk kerja..anyway,aku seronok n happy,beside buatkan aku lbh confident with my self assignment ny jgk blh improve mcm2 benda yg aku tak tahu,..cube la teka aku yg mane satu..hahaaha,agak joke di situ…

p/ss: mereka pilih ku kerana ku sentiasa sempoi and sporting!! haha padahal x taw malu =)))

Monday, July 6, 2009

Cerpen -mia ezora-

Sudah hampir 4tahun mia kenal dgn ziqh,dorg masih berkawan,masih menyayangi satu sama lainn love each other,sama seperti dulu.macam-macam mia buat untuk si buah jantung hatinya,sanggup buat apa saja demi cinta..bilea aku tgk mia,dia mcm org bodoh pun ada..setiap hari tanda kelendar berapa hari dah kenal n bape hari x jmp dgn si mamat poyo tu.bg aku mia bknlah x cantik,comel,cute lg tu..cuma dy agak garang je dgn lelaki,suka sgt melenting.boleh aku katakan dia boleh dpt lelaki yg lebih baik dr si ziqh tu.bkn xde org nak kat dia,tp..aku tgk dia tu je yg jual mahal,katenye kene setia baru dibalas setia.dia xnk kne hukum karma.mia seorang gadis yg cukup sederhana,manje n kadang2 mengada pn ada.seorang yg sgt bersungguh2 kalau dpt sesuatu tugasan,mia cepat tension,serabot n agak menggelabah,dia ckp dy kne dptkn markah asaiment tinggi tuk back up final dy nnti.aku tgk setiap mlm,bermula dr pukul 8,mia akan start msj dgn ziqh...kdg2 dia ceria,kdg2 dy moody smp mkn pn x lalu,semua tu gara2 si ziqh x bls msj dy.aku tgk mia bknlah sorg pmpn yg da matang,ziqh x bls msj pn da menangis,ziqh tdo pn dy mrh apa lg klau ziqh lmbt bls msj..mia xkn kasi ziqh berhenti msg dgn dy slagi dia x tdo,klau ziqh da ngantuk peraturannya setiap mlm mst kol sblm tdo,klau tdk mia mst mrh2,merajuk n mst akn kol ziqh smp dy angkat..

Pnh suatu hari aku cuma tinggal berdua saje dgn mia,mia xcited sgt hri tu cz ziqh ckp nk dtg,da dkt kol7 ziqh x kol pn,mia hantar msj kt ziqh,ziqh ckp x jadi dtg,mia mengamuk sgt,dy marah sgt,menangis2 dgn ziqh,tp...ziqh x pujuk pn mia baleq,kesian aku tgk mia.tp,keesokan hari,ziqh dtg n pujuk mia.ziqh ny bkn laki yg pandai pujuk2 ny.aku tahu,mst mia da byk mkn hati dgn dy,aku kagum tgk ketabahan mia.anyway happen with relationship dorg,aku tgk mia ttp bljar,dy ckp kalau' aku kehilangan ziqh,aku akan pastikan aku lebih berjaya dr dy.'hari demi hari,aku tgk hbgn mia dgn ziqh mkin hambar,mia pn dah x tahan dgn sikap ziqh yg acuh x acuh sje dgn dy.tp..aku tahu tiap mlm mia mst menangis,aku tahu mia mmg terlalu cintakan ziqh,ziqh pn same cuma dy x amik ksah pasal mia.mia x tahan,n dy pulangkan cincin emas pemberian ziqh.tamatlah sudah derita mia..tamat ke??slpas saat tu aku tgk mia x seceria dahulu,dah x byk ckp,dy selalu menangis ble tgk genting,dy ckp genting tmpat cinta dy dan ziqh.

Last sem study,ade sorg lecturer admire iaitu en zaqwan pd mia,hati mia waktu tak terbuka lagi,dy masih syg pd ziqh.tp..slpas mia tgk kesungguhan en zaqwan ,mia sudi kuwa dinner bersama.hari demi hari,aku tgk mia da semakin gembira,terpancar kembali keserian wajah mia.tp..aku tahu jauh di sudut hati mia,mia masih menunggu ziqh,buktinya setiap hari dia akan catat kt kelendar berapa hari dorg kenal,bape hari dorg x jumpa n bpe hari dah mia tamatkan hubungan mereka.aku tahu cinta mia terlalu dlm...aku tahu walaupun mia dah tukar no telefon,dy sebenarnya masih mengaharapkan ziqh hubunginya,walau dgn apa cara sekalipun mia ttp inginkan ziqh,tp..mia xnk tunjuk terhegeh2 pd ziqh dah.

Alhamdulillah,slm 7sem mia brd di UNiSEL,mia mdpt kptsn yg cemerlang.slps mdpt diploma,mia dpt tawaran melanjutkan pelajaran di UPSI dlm bidang pengajian bhs melayu.sblm sambung blaja,en zaqwan menghantar rombongan meminang kpd keluarga mia.berat hati mia..mia x cintakan en zaqwan,dia hanya mengagumi insan itu sbg seorang cikgu dan seorang abg sje.tp...mia akur akan kehendak illahi,kalau zaqwan jodohnya dia akan terima dgn hati terbuka,cuba menyintai insan itu dan melupakan ziqh.

Satu tahun mengikat tali pertunangan,en zaqwan menyatakan hasratnya utk jdikan mia sbg permaisuri hidupnya,mia semakin buntu,mia tension,serabot,krn sehingga hari itu dia masih tdk boleh lupakan ziqh.setiap hari mia berdoa agar tetapkan hatinya menyintai insan baru itu.suatu hari,mia dpt pgln telefon dr no yg dy kenali,tp..dah buang dr memori telefonnya,'ziqh....'aku tgk mia menangis,hampir 2tahun dy x dgr suara insan yg amat dicintainya....ziqh meminta maaf,katenye dy cuba dptkan nombor mia,tp...xdpt2,slm 2thn tu jgklah ziqh ubah diri dy menjadi seorg yg lebih prihatin dan kumpul duit tuk berkahwin dgn mia.air mata mia xhenti2 mengalir,aku kesat dan kesat lg air matanya,ziqh nyatakan hasrat untuk masuk meminang mia n berjanji akan jage mia utk seumur hidup.mia diam,x berkata apa2,yg kedengaran hny esakan tangisan mia.tiba2...terdengar paulan kompang...'mia,pengantin lelaki dah sampai,jom kita pergi'..aku kesat lagi air mata mia..mia mula bersuara 'ziqh..i really love u..so much!but...jodoh kita bkn bersama..cinta yg kita miliki dulu bkn milik kita,hari ini hari perkahwinan aku...moga kau bahagia dgn cara dn hidup kau,maafkan aku...'....mia terus mematikan talian.aku lihat dy tunduk dan menarik nafas sedalam-dalamnya,x lama slps tu dia pandang muka aku dan tersenyum,'jom..suami aku dah tunggu.'..mia melangkah dgn hati yg cukup tenang....hari itu menjadi hari yg terlalu bersejarah buat mia.kerana hari itu genap 7tahun perkenalan mia bersama ziqh,hari dimana mia dpt mendengar suara cinta hatinya dan hari dimana dia menjadi seorang isteri kpd zaqwan utk slamanya,dan yg plg aku kagumi dgn mia dia korbankan seluruh jiwa raganya dgn meninggalkan ziqh demi insan yg amat2 menyintai dirinya....

Kata mia..'kita tidak semestinya mendapatkan cinta kita,cinta x semestinya milik kita selamanya,cintailah orang yg menyintai kita,kerana dia adalah yg terbaik utk kita,x salah korbankan cinta dan perasaan demi seseorang yg x kita cintai,tp..kita tahu dia bisa membahagiakan kita utk selamanya..' MIA EZORA.

Wednesday, June 3, 2009

ADUH,SUKARNYA MEMAHAMI LELAKI!

-->
Dalam persahabatan segelintir pendapat mengatakan bersahabat dengan lelaki sebenarnya lebih mudah berbanding bersahabat dengan golongan hawa.Mungkin kerana lelaki itu sifatnya mudah bertolak-ansur,lebih telus dalam persahabatan atau lebih berterus terang dan tidak menyimpan perasaan terhadap sesuatu perkara. Namun dalam soal cinta dan perhubungan yang serius yang menyangkut soal hati,macam mana pulak erx?kalau u’all nak cari TRUE LOVE 4 ever n ever,u’all sendiri mestilah wajib memahami hati dan keperibadian d’all supaya hubungan itu lebih mudah dan berjalan lancer.
Kat sini Shada ada beberapa perkara yang bersangkutan dengan kaum adam,supaya u’all lebih peka mengenai beberapa perkara tentang mereka…
1.Korang tak payah la nk mintak pendapat jujur mengenai diri korang dan korang x payah la mintak dia bagi pujian kamu kekasihnya atau gadis yg paling cantik di dunia.hal ny berlaku cz,klu mereka nampak perempuan cantik di hadapannya,dia mungkin merenung hingga terbeliak biji mata.Dalam kes ny,kaum perempuan Cuma harus bersikap matang dan jgn bersikap kebudak-budakan,x phyla nk cemburu x tentu pasal,ini kerana lelaki melihat perempuan adalah lumrah bg mereka,sama jugak seperti kita kaum perempuan,pantang melihat lelaki hensem,mesti pandang 2,3 x..actually,pempuan ngan lelaki same saje,x salah tgk pmpn n laki lain,but..make sure..PASANGAN MU TETAP DI JENDELA HATI MU!EWAH!!
2.Ingat! x semua lelaki same..tetapi.mijoriti di antara mereka adalah sama!ada sesetengah lelaki tidak suka aturan hidupnya dirancang,kerana baginya,biarlah takdir yang tentukan. Keadaan jadi lebih teruk kalau kita cuba merancang segala tindakannya. kalau pilihan lelakimu tdk gemar kehidupannya ditentukan,kaji dulu tabiatnya,sebelum kamu mengutarakan sebarang cadangan.Contohnya kat sini yg shada boleh bg, Teman laki korg suka keluar,n x reti duduk rumah,pantang ada masa terluang mesti keluar jalan2,cuci mate tu biase la,kesny,korg jgn la pentingkan diri sendiri…xkn ar laki nk duk memerap kt umah kot mcm pompuan,x salah klu dy nk kuwa setakat nk enjoy with his member kan?n….jgn melenting plak klu dy x kasi kamoo keluar,ini kerana…bg dorg,org pempuan lebih manis duduk di rumah,dr merayap dan membuang masa..mmg x adil!tp..mereka Cuma nk yg terbaik untuk korg.
3.lelaki tak suka dipaksa atau diubah..maksudnya kat sini,jgn ubah diri mereka,klu boy korg suke dress up ala hip-hop,jgn la kamu suruh dy dress up ala rock star pulak…excuse me…dorg pun ade life sendiri okey. Klu kamu nk ubah diri menjadi ‘org lain’,bg mereka kamu telah mempersendakan dorg n memperlekehkan diri dorg,percayalah..dorg akan rase menyampah kt korg,cz…x terima diri mereka seadanya..tp..bg shada,klu boy korg tu agak ‘selekeh’ n mmg x up to date n x pandai bergaya lansung ,yg,shada rase mmg patut korg ‘ajar’ @ ubah boy korg..demi hubungan korg yang penting dy selesa n gembira.
4.Lelaki yg gemar merokok,mesti mendapatkan habuannya sebatang dua setiap kali lepas makan.shada faham,cm ne x sukenye seseorang awek tu pd pak we dy yg merokok.dlm kes ny,shada rase kita bole ‘kekang’ dorg kot..ini pun sebenarnya untuk kebaikan bersama… xpayah benarkan boy korg isap rokok,tp…klu dy da merayu n wt muka sememeh,bg la muka kt dy isap sebatang,walau pun hati membara,tp…kita sabarla erx,n kene fhm,bkn senang dorg nk berhenti merokok. Mmg perempuan byk mkn hati dlm soal ny,tp…x salah klu kita mengalah,untuk jge hubungan..tapi ingat!jgn bagi muka sgt….bukan ape..kita sayang dy..rokok tu kan x baik tuk kesihatan…
5.Setiap kali kamu mrh @ naik angin dgn si dia,dlm fikirannya lebih cenderung memikirkan “ oh..dy ny mesti datang bulan”.sedangkan lelaki tidak sedar dirinya dimarahi kerana perangai atau tingkah laku sendiri yg menyakitkan hati..kat sny shada nk ckp,korang terus terang je kat boy korg betul2,klu ade yg x puas aty dgn dorg,ckp serius,org laki ny..mmg selalu x ambik kisah,bg dorg semua tu soal remeh temeh..
6.lelaki x berapa suka membincangkan isu pertengkaran dgn pasangan.kalau dia mahu berbincang, ia akan sebentar dan dgn segera mahu menutup perbincangan.beberapa hari lepas tu,dia akn buat2 lupa.Shada mmg perhatikan,lelaki mmg mcm tu,shada tgk..laki mmg x suke membesarkan soal yg remeh temeh..bg dorg,yg da lepas biarkan lepas,n x nak benda tu di ungkit balik…biar pun kita x puas hati.klu kita masih mempersoalkan tentang hal itu,dorg mesti akn buat x taw je..atau cuba menjauhkan diri dr kamu,ini membuatkan dy akan berasa bosan dgn kamu!so..fikir2kanlah.
7.laki Cuma suka melafazkan ‘I LOVE U’ pd peringkat awal perhubungan.Bila hubungan da jadi makin intin,lelaki lupa utk ucapkan ‘I LOVE U’, semula sehingga wanita terpaksa memberi 1000 jenis syarat spy dia tak lupa,dia masih dan perlu mencintai si wanita…Ye kot,ade sesetengah laki,pd awl hubungan je dy cm ‘jiwang’..ye la time tu kan musim memikat hati si pempuan,bila dad pt…dorg lupa la sume tu…..laki mmg mudah lupa n mudah berubah….
Kat sny shada nk ckp,bg shada la kan ,cinta ny,mmg perlu byk bersabar…sebab kita nk jdkan dua jiwa tu jadi satu..klu kita sabar,memahami,berfikiran positif,matang dlm soal Berfikir n setia,nescaya sebuah perhubungan tuakan terkenal dgn sikap ego dorg,an bertahan lama..bg shada,biarlah kita pempuan mengalah,jgn hrpkan sgt si lelaki,cz dorg mmg klu dorg salah pun,mmg susah dorg nk mengaku salah dorg,ape lg nk mintak maaf..sabar jela an..Apa yg penting biar la kita buat baik,dgn dorang..klu dorg curang,tandanya tu dy bukan yg terbaik tuk kita,percayala pd jodoh ya….shada ada satu lagu taw..korg dgr lagu ‘hey ladies ‘ ya..lagu tu semua tuk kita!shada hrp,kita same2 akan dpt cinta sejati….aminn..


p/s: suke guna verdana font..senang nak bce..besaw2!! haha..kadang2 susah gak nak accept boy kte.tp,hidup ny saling melengkapi ok! terime kekurangan n kelebihan..oggeyy..