Monday, July 13, 2009

Seorang Sahabat Bagi saya ialah ...

KAWAN KAU DI HATI,SAHABAT KAU TEMAN SEJATI,TANPAMU SIAPA AKU DISINI DAN TAK MUNGKIN KU BLH BERDIRI DGN KAKI SENDIRI

-->
Ini ruzlaikha a.k.a kaka..dia ny kwn baik aku mase kat IKIP.kami buat jahat n buat baik same-same..kami susah dan senang same-same, wat pahala n dose same2 n sampai la kami kene tendang IKIP same2. Rindoo sgt2 kt kaka…pas kami same2 kne tendang IKIP atas kesalahan yg kami lakukan bersama, kami da berjauhan n jarang jumpa,but msh berhubung. Skrg kami dab wk haluan msg2 n da berubah..kami harap, kami akan jadi pelajar yg berdisiplin dan cemerlang,walaupun kami ade sejarah dlm hidup kami dulu.~~~.

-->
-->
Ini alang a.k.a dila n naz..dorg pun kamcing aku kt IKIP dlu, sekepala ngan aku. Kt fashion kitorg je la yg byk wt mslh..alang kene kick IKIP awal dr aku ngan kaka. Pas alang kne tendang tinggal la aku,kaka n naz..pas tu, pas aku ngn kaka kene tending, tinggal la naz sorg..pas kitorg bertiga da xde,naz kwn ngn bdk2 skema kt kelas tuh..hee~~~.baik la konon! Skrg alang da krj,naz plak da ade kedai sendiri…

ok2!
-->
Ini plak aku,kaka n wani. Ini zaman dahulu kala. Kat IKIP dlu aku ny gewdixz n suke cri perhatian. Ny pict time larian merdeka07 kt kuantan. Da lame da berlalu…akupn lost contect ngn wani.

-->
Ini ar kami..kami kawan baik.kami susah,senang,menangis,ketawa,buat dose,pahala same-same. Kami nakal,tp..tak jahat.kami cume buat hal kami je..tp..kami terpisah sebab kesalahan yg kami lakukan..ape pun kami tetap ‘sahabat’ sampai ble2…setakat ny sy x jumpa lg kwn yg same seperti mereka…boleh ar ckp..mereka ‘dua antara berjuta’..hahaah.



-->Ini plak fendi..pict ny amik time kitowg tgh serabai.hehehe.fendy ny pon kwn baik aku..dia satu tempat dgn aku.kami sekolah tadika n sekolah rendah same2.bile naik sekolah menengah aku sekolah luar..so x same sek dgn dia da.Sekarang kami satu UNiSEL.fendi ny lawak orgnye,baik,n dia x mcm laki lain yg suke amik kesempatan pd pempuan.sbb tu aku suka n syg dgn dy…bile kami balik kg,tiap ptg mst kami kuwa jln2..hee~~~Fendy

-->
Ini la SAHABAT DUNIA AND AKHIRAT aku.name dy NURUL EDAYU BINTI RASHID.kami kwn dr sek tadika,sek rendah..tp,naik sek menengah kami berpisah cz aku sek luwa.ayu aku katekan seorang kwn yg sgt memahami dan selalu bg nasihat pd aku.dy seorg yg kuat semangat dan x mudah berputus asa.kawan yg betu-betul baik.nak di katekan semua rahsia aku ada pd dia.dia pernah tlg ak waktu ak dlm keadaan yg terlalu terdesak dan terlalu inginkan pertolongan,walaupun dy tahu dy tlg ak tu cume akan datangkan risiko pd dy..aku kagum ada kwn sprt dia..skrg dia pelajar IJAZAH JURUSAN PENTADBIRAN AWAM di UUM,SINTOK KEDAH..aku harap kita akan same2 berjaya….aminn.


-->
Ini plak syida ngan tasha,dorg classmate aku merangkap kwn yg paling kamcing kt unisel. Klu xde dorang,mati kutu kowt aku kt dlm kelas.memandangkan dorg je sekepala ngan aku, aku pun bkn bole sgt masuk ngan bdk2 kelas..silap2,klu dorg x g kelas,aku pun mls g kelas…hahahaha….yg pakai baju merah tu syida si mek kelantan,dy dok kt pasir mas.yang pakai selendang tu tasha,dy dok rawang tp ade jgk la bau2 bacang dgn kelantan,bile mereka sudah ckp kelantan,aku ny la yg tecongok dgr cm owg dungu..huhuhuhu..pepon..aku da pandai gak ar sket2 ckp kelantan..hihihi.tp,x taw betol ke salah....syida ajar aku kecek kelate ea!!derah ket!!

serabai kan???hehehe.aku kenalkan yg ujung belah kiri tu syidah,aku,leyo n anna.ny pict kitorang waktu mule2 masuk unisel,tome orentasi.masing-masing muka penat..dorang housemete aku dr sem1 smp la skrg..aku hepi dgn dorg,dorg lawak n gile2!terutama anna si kacamata yg sweet sgt!si leyo gedix yg suke menyakat aku n byk ajar aku pasal laptop n si syida sengal yg suke sakitkan aty aku n kacau aku,..hihihik!senang cte korg mmg kwn da best la!!!

pada zack,aku mintak maaf x letak pict ko,aku ingat nk letak pict ko ngan nisa,tp..x bole upload..mate pon da agak ngantok,ye la memandangkan jam pon aku tgk da kol 0443a.m..hehehe,lain siri aku letak pict ko eh..newey nk ckp ko kawan yg baik sgt2!cume very sensitif..jgn gadoh2 n nangis2 da pasal daus ea....heee~~~~~~~~~~~~~chill...

bagi saya seorang sahabat ialah:
  1. tidak merahsiakan apa-apa dari kita..berkongsi cerita suka dan suka..susah dan senang
  2. seorang yang sentiasa menyokong sahabatnya dari segi apapun..
  3. tidak mempunyai sifat cemburu atau dengki walaupun sahabatnya lebih darinya.
  4. sentiasa menasihati dan memberi dorongan antara satu sama lain
  5. seorang yang menjaga rahsia dan aib sahabatnya..tidak mengata belakang like back stabber!
  6. seorang yang sekepala..n boleh go on dengan apa keadaan sekalipun sporting dan gila-gila..
  7. sanggup makan sepinggan,tidur sebantal,berkongsi bahu bila menangis dan sudi menjadi pendengar dan penasihat yg setia tanpa keluhan dan alasan




p/s: sedey sebab,arwah syida(pakai baju kurung merah,paki spek mata) dah meninggal..kanser limfoma..moge rohnye di tempatkan kalangan orang beriman..aminn (edit,4/11/10)


Sunday, July 12, 2009

Digi

video

-->
Diz is da half of assignment b.i yg kitorg kene wat.amanah dan arahan daripada lecturer b.i kitorang Miss Rina.Ikut la kreativiti n tahap sporting group masing2 tuk hasilkan commercial break yg blh menarik perhatian org.Actually video ny ok,tp…disebabkan commercial break kitorang ny rakam kt dalam handfon so video ny x bole masuk dalam movie maker,kitorang terpakse la convert kn video ny..after convert ar video ny jadi lintang pukang cm ny.nak pecah perot kitorang tengok.
Bile time present assignment ny,satu kelas gelak.beside commercial break kitorg kne buat dua program t.v,satu record n satu lg live kt dlm kelas n satu lagi live commercial break kt dlm kelas.mmg byk kerja..anyway,aku seronok n happy,beside buatkan aku lbh confident with my self assignment ny jgk blh improve mcm2 benda yg aku tak tahu,..cube la teka aku yg mane satu..hahaaha,agak joke di situ…

p/ss: mereka pilih ku kerana ku sentiasa sempoi and sporting!! haha padahal x taw malu =)))

Monday, July 6, 2009

Cerpen -mia ezora-

Sudah hampir 4tahun mia kenal dgn ziqh,dorg masih berkawan,masih menyayangi satu sama lainn love each other,sama seperti dulu.macam-macam mia buat untuk si buah jantung hatinya,sanggup buat apa saja demi cinta..bilea aku tgk mia,dia mcm org bodoh pun ada..setiap hari tanda kelendar berapa hari dah kenal n bape hari x jmp dgn si mamat poyo tu.bg aku mia bknlah x cantik,comel,cute lg tu..cuma dy agak garang je dgn lelaki,suka sgt melenting.boleh aku katakan dia boleh dpt lelaki yg lebih baik dr si ziqh tu.bkn xde org nak kat dia,tp..aku tgk dia tu je yg jual mahal,katenye kene setia baru dibalas setia.dia xnk kne hukum karma.mia seorang gadis yg cukup sederhana,manje n kadang2 mengada pn ada.seorang yg sgt bersungguh2 kalau dpt sesuatu tugasan,mia cepat tension,serabot n agak menggelabah,dia ckp dy kne dptkn markah asaiment tinggi tuk back up final dy nnti.aku tgk setiap mlm,bermula dr pukul 8,mia akan start msj dgn ziqh...kdg2 dia ceria,kdg2 dy moody smp mkn pn x lalu,semua tu gara2 si ziqh x bls msj dy.aku tgk mia bknlah sorg pmpn yg da matang,ziqh x bls msj pn da menangis,ziqh tdo pn dy mrh apa lg klau ziqh lmbt bls msj..mia xkn kasi ziqh berhenti msg dgn dy slagi dia x tdo,klau ziqh da ngantuk peraturannya setiap mlm mst kol sblm tdo,klau tdk mia mst mrh2,merajuk n mst akn kol ziqh smp dy angkat..

Pnh suatu hari aku cuma tinggal berdua saje dgn mia,mia xcited sgt hri tu cz ziqh ckp nk dtg,da dkt kol7 ziqh x kol pn,mia hantar msj kt ziqh,ziqh ckp x jadi dtg,mia mengamuk sgt,dy marah sgt,menangis2 dgn ziqh,tp...ziqh x pujuk pn mia baleq,kesian aku tgk mia.tp,keesokan hari,ziqh dtg n pujuk mia.ziqh ny bkn laki yg pandai pujuk2 ny.aku tahu,mst mia da byk mkn hati dgn dy,aku kagum tgk ketabahan mia.anyway happen with relationship dorg,aku tgk mia ttp bljar,dy ckp kalau' aku kehilangan ziqh,aku akan pastikan aku lebih berjaya dr dy.'hari demi hari,aku tgk hbgn mia dgn ziqh mkin hambar,mia pn dah x tahan dgn sikap ziqh yg acuh x acuh sje dgn dy.tp..aku tahu tiap mlm mia mst menangis,aku tahu mia mmg terlalu cintakan ziqh,ziqh pn same cuma dy x amik ksah pasal mia.mia x tahan,n dy pulangkan cincin emas pemberian ziqh.tamatlah sudah derita mia..tamat ke??slpas saat tu aku tgk mia x seceria dahulu,dah x byk ckp,dy selalu menangis ble tgk genting,dy ckp genting tmpat cinta dy dan ziqh.

Last sem study,ade sorg lecturer admire iaitu en zaqwan pd mia,hati mia waktu tak terbuka lagi,dy masih syg pd ziqh.tp..slpas mia tgk kesungguhan en zaqwan ,mia sudi kuwa dinner bersama.hari demi hari,aku tgk mia da semakin gembira,terpancar kembali keserian wajah mia.tp..aku tahu jauh di sudut hati mia,mia masih menunggu ziqh,buktinya setiap hari dia akan catat kt kelendar berapa hari dorg kenal,bape hari dorg x jumpa n bpe hari dah mia tamatkan hubungan mereka.aku tahu cinta mia terlalu dlm...aku tahu walaupun mia dah tukar no telefon,dy sebenarnya masih mengaharapkan ziqh hubunginya,walau dgn apa cara sekalipun mia ttp inginkan ziqh,tp..mia xnk tunjuk terhegeh2 pd ziqh dah.

Alhamdulillah,slm 7sem mia brd di UNiSEL,mia mdpt kptsn yg cemerlang.slps mdpt diploma,mia dpt tawaran melanjutkan pelajaran di UPSI dlm bidang pengajian bhs melayu.sblm sambung blaja,en zaqwan menghantar rombongan meminang kpd keluarga mia.berat hati mia..mia x cintakan en zaqwan,dia hanya mengagumi insan itu sbg seorang cikgu dan seorang abg sje.tp...mia akur akan kehendak illahi,kalau zaqwan jodohnya dia akan terima dgn hati terbuka,cuba menyintai insan itu dan melupakan ziqh.

Satu tahun mengikat tali pertunangan,en zaqwan menyatakan hasratnya utk jdikan mia sbg permaisuri hidupnya,mia semakin buntu,mia tension,serabot,krn sehingga hari itu dia masih tdk boleh lupakan ziqh.setiap hari mia berdoa agar tetapkan hatinya menyintai insan baru itu.suatu hari,mia dpt pgln telefon dr no yg dy kenali,tp..dah buang dr memori telefonnya,'ziqh....'aku tgk mia menangis,hampir 2tahun dy x dgr suara insan yg amat dicintainya....ziqh meminta maaf,katenye dy cuba dptkan nombor mia,tp...xdpt2,slm 2thn tu jgklah ziqh ubah diri dy menjadi seorg yg lebih prihatin dan kumpul duit tuk berkahwin dgn mia.air mata mia xhenti2 mengalir,aku kesat dan kesat lg air matanya,ziqh nyatakan hasrat untuk masuk meminang mia n berjanji akan jage mia utk seumur hidup.mia diam,x berkata apa2,yg kedengaran hny esakan tangisan mia.tiba2...terdengar paulan kompang...'mia,pengantin lelaki dah sampai,jom kita pergi'..aku kesat lagi air mata mia..mia mula bersuara 'ziqh..i really love u..so much!but...jodoh kita bkn bersama..cinta yg kita miliki dulu bkn milik kita,hari ini hari perkahwinan aku...moga kau bahagia dgn cara dn hidup kau,maafkan aku...'....mia terus mematikan talian.aku lihat dy tunduk dan menarik nafas sedalam-dalamnya,x lama slps tu dia pandang muka aku dan tersenyum,'jom..suami aku dah tunggu.'..mia melangkah dgn hati yg cukup tenang....hari itu menjadi hari yg terlalu bersejarah buat mia.kerana hari itu genap 7tahun perkenalan mia bersama ziqh,hari dimana mia dpt mendengar suara cinta hatinya dan hari dimana dia menjadi seorang isteri kpd zaqwan utk slamanya,dan yg plg aku kagumi dgn mia dia korbankan seluruh jiwa raganya dgn meninggalkan ziqh demi insan yg amat2 menyintai dirinya....

Kata mia..'kita tidak semestinya mendapatkan cinta kita,cinta x semestinya milik kita selamanya,cintailah orang yg menyintai kita,kerana dia adalah yg terbaik utk kita,x salah korbankan cinta dan perasaan demi seseorang yg x kita cintai,tp..kita tahu dia bisa membahagiakan kita utk selamanya..' MIA EZORA.